Everesting št. 1 (v Sloveniji)

Za zaključek napornega tedna RAAM treningov sem si v soboto, 8. maja 2016, izbral poseben izziv, t.i. Everesting. Gre za kolesarski izziv prevoziti 8.849m (višina Mt. Everesta) v enem kosu. 

Ker so bile noge že precej "lesene" od 1.750km prevoženih v šestih dneh tega tedna, si nisem mogel privoščiti ne vem kako strmega klanca. Izbral sem si Trebeljevo iz Litijske smeri, ki ima na Stravi 251m višincev, torej bi ga moral prevoziti 36x. Ker mi je Garmin kazal nekaj metrov manj, sem za vsak slučaj dodal še dobro polovičko vzpona na koncu.

Startal sem nekaj pred šesto zjutraj in dopoldne je kar hitro minilo. Razen jutranjega mraza (4° C) so bili pogoji dokaj idealni, za spust sem potreboval okoli 6 minut, za vzpon pa 13-14 minut. Okoli 9. ure so se na vzponu pojavili drugi kolesarji, ki so poskrbeli za malo dodatne motivacije. Okoli 12-ih se mi je pridružil prijatelj Matic, z mano odpeljal dva vzpončka, kasneje pa skrbel za dodajanje hrane in pijače na vrhu klanca. Tudi Borut mi je delal družbo na dveh izmed vzponov. Utrujenost se je že poznala in po šestih urah, so bili časi vzponov bolj med 14 in 15 minutami. Ko se je popoldne vsulo z neba, sem imel ravno planirano pavzo, ki sem jo zaradi močnega dežja podaljšal na dobro uro. En sendvič za kosilo, malo masaže, potem se je bilo pa treba obleči za dež, ker nič ni kazalo, da bo dež ponehal. Zaradi mokre ceste in nevarnega spusta, se je čas spusta podaljšal za dve minuti. Tako se je moj podvig nepričakovano podaljšal v nočni čas, končal sem malo pred 21.30 uro.

 

Po podatkih fantov, ki vodijo Everesting stran, sem prvi v Sloveniji z opravljenim izzivom. Prepričan pa sem, da ne zadnji, nekaj privlačnega je v teh vzdržljivostnih izzivih, mar ne?

 

P.S.Več o pravilih izziva izveste tule: EVERESTING RULES

Prebrano 7101 krat

2 komentarji

 • Komentiraj povezavo Leonard Torek, 10 Maj 2016 13:26 objavil Leonard

  Well done dude.
  I still want to do an Everesting here is South Africa.

 • Komentiraj povezavo rudi štigl Četrtek, 09 Junij 2016 07:38 objavil rudi štigl

  Pozdravljeni,
  mislim, da je moja celodnevna vožnja na Žagarski vrh še vedno rekordna. Sicer ni nikjer zabeležena, ker to ni bil namen. Prevoženih je bilo na okroglo 200km navzgor in ravno toliko spusta. Premaganih 12000mnv v 21 urah in 45 minutah. Brez asistence na cesti ali pri obračanju.
  Lp Rudi

Pustite komentar

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna. Osnovni HTML je dovoljen. / Fields marked with (*) are required. Basic HTML code is allowed.

 

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobnosti na povezavi.

Sprejemam piskotke.