Marko in Philippe zmagovalca Dirke preko zahoda oz Race across the West 2018

Marko je za svojo drugo udeležbo na Race across the West izbral kategorijo dvojic. Letos se je odločil izpustiti Dirko preko Amerike, ker si želi sanirati poškodbo stopal, ki ga je ovirala na RAAM 2017. Da bi vseeno obdržal stik s konkurenco, se je odločil za Dirko preko zahoda, ki poteka istočasno in na isti trasi kot prvi del RAAM-a. S švicarskim prijateljem in sotekmovalcem Philippom Jodin sta tekmovala in se borila za zmago v ekipi Laureus Alegra.

Dirka preko zahoda je dolga 1.497km in ima več kot 16.000m vzponov. Pred dirko sta si zastavila cilj izboljšati rekord trase za dvojice, ki je bil postavljen v letu 2010 (18,5milj/uro). V konkurenci so bile samo tri dvojice, želja pa je bila biti konkurenčna tudi štiričlanskim ekipam, ki so dirkale. Dvojica Laureus Alegra je startala kot druga eno minuto za dvojico Coconut Crab. Konkurenta sta startala zelo odločno in Marko&Philippe sta jih uspela ujeti šele pred prvo časovno postajo Borrego Springs, po 141km. V puščavi Mojave so se temperature povzdignile preko 42°C in Marko je tu začutil pomanjkanje aklimatizacije na vročino. Moč vrtenja pedal in s tem hitrost sta se zelo zmanjšala in Coconut Crab sta spet prevzela vodstvo. Ker je močnejši člen dvojice je bilo tu nekaj skrbi, vendar je bil Marko samozavesten, da se bo z nočjo in nižjimi temperturami njegova moč povrnila. To se je tudi uresničilo. Že Philippe je pred mejo z Arizono (Blythe) dohitel vodilna, tu pa ju je Marko dokončno prehitel in od tu naprej sta samo povečevala vodstvo.

Sredi druge noči ju je prehitel vodilni RAAM-a v solo konkurenci Cristoph Strasser, ki pa se je nekaj kilometrov kasneje odločil za kratek spanec in do konca ju ni več ujel. Blizu sta bili tudi vodilni štiričlanskih ekipi, ki sta se borili za zmago v svoji kategoriji. Kljub manjšim krizam in težkemu terenu preko Utaha v Colorado, sta Laureus Alegra uspela zadržati vodstvo in v cilju premagala vse ekipe, razen Team Moab, s katerimi so končali dirko v istem času 2dni 1h 52min. S tem sta izplolnila cije in  izboljšala rekord dirke za dvojice na 30.0km/h.

Ekipa Alegra Laureus je dirkala v podporo dobrodelni organizacije Laureus, ki finančno podpira mlade športnike. 

Marko pravi: »Zaradi hujših zdravstvenih težav na lanski Dirki preko Amerike sem se odločil, da se letos podam na krajšo izvedbo dirke - Race across the West in še to v dvočlanski ekipi s prijateljem Philippom in Švice, v podporo dobrodelne organizacije Laureus. To se je izkazalo za pravilno odločitev, dirkala sva odlično in zmagala v rekordnem tempu 30,0m/h. S tem rezultatom sem izredno zadovoljen, obdržati sem uspel stik s konkurenco na RAAMu. Zmaga mi veliko pomeni in je dobra popotnica za nadaljevanje sezone ter za naslednje leto, ko imam v načrtu vrnitev in boj za zmago na Dirko preko Amerike.«

 

Prebrano 4331 krat
 

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobnosti na povezavi.

Sprejemam piskotke.