Marko novi rekorder Dirke preko Amerike oz. RAAM 2019

To je bila Markova deseta udeležba na Race across kot tekmovalca. Do sedaj je dirkal osemkrat kot posameznik in enkrat kot član dvočlanske ekipe s Tomažem Perčičem. Z doseženimi tremi tretjimi in enim drugim mestom, je eden izmed najuspešnejših kolesarjev v zgodovini dirke, cilj letos pa je bil ponovno boriti se za zmago, vsaj tisto v kategoriji nad 50 let in potegovati se za rekord trase v taisti kategoriji.

Dirka preko Amerike je bile letos dolga 4.940km, z več kot 45.000m vzponov. Konkurenca je bila letos ena izmed močnejših v zadnjih letih, posebej v kategoriji 50-59 let je bilo v konkurenci najmanj pet kolesarjev z možnostmi za zmago, na čelu z dvema kolesarjena, ki sta Marka vpreteklosti že uspela premagati - Dave Haase (ZDA) in Mark Pattinson (Velika Britanija). V skupni konkurenci je bila pričakovana prevlada petkratnega zmagovalca Strasserja, ki je to tudi potrdil s prevzemom vodstva kmalu po prvi kontroni točki Borrego Springs.  Marko je od vseh konkurentov najdlje držal distanco do vodilnega. Gumidefekt pred Borregom ga je malce upočasnil, toda uspel je ujeti nazaj priključek do Strasserja, dokler se niso pojavile težave s krči v večernih urah, zaradi česar je bil primoran malce spustiti tempo. Z nočjo in nižjimi temperturami se je njegova njegova moč povrnila in počasi se je oddaljeval od nasprotnikov, medtem ko je Strasser prav tako počasi povečeval prednost pred njim.

Tak “status quo” se je nadaljeval nekaj dni in noči, Strasser pa je dokončno ušel na veliko razdajo, ko je Marka in ekipo ustavila orkanska nevihta v Kansasu, nadaljevanje v tem trenutku enostavno ni bilo možno. Marko je ostal nekaj minut stoječ na cesti, oklepajoč se svojega kolesa, da mu ga veter ne izruje iz rok, preden se je avtodom vrnil in ga rešil. V avtodomu so nato počakali tako dolgo, da je veter pojenjal dovolj, da je bilo kolesarjenje ponovno mogoče. Haase je imel z vremenom nekaj več sreče in to noč se je začel pribiževati. Naslednjo jutro je napadel in prehitel Marka med njegovim nočnim počitkom. Marko se je odzval kot izkušeni tekmovalec in je nadaljeval s svojim tempom, v bistvu zadovoljen, da ima zdaj največjega konkurenta v kategoriji pod kontrolo pred seboj. Presenečen je že po manj kot pol dneva dohitel konkurenta, katerega avto je bil parkiran ob cesti, Haase pa v rokah maserja ekipe. Verjetno ne bomo nikoli gotovi, ali je bilo dirkanje z Markom razlog za odstop, toda čez nekaj ur smo izvedeli, da je Haase moral odstopiti zaradi stare poškodbe ramena.

Marku so tako ostale samo še sladke skrbi ali mu bo uspelo podreti rekord kategorije nad 50 let in po možnosti obdržati odlično drugo mesto v absolutni konkurenci, kjer mu je najbolj grozil odlični mladi (25 let) Danec Jakub Olsen. Do konca je Marku uspelo obraniti oboje, drugo mesto za Christopherjem Strasserjem (Avstrija) in svetovni rekord RAAM v kategoriji 50-59 let s povprečno hitrostjo 13,18 milje na uro, Markov uradni čas dirke je 9 dni 16 ur 57 minut.

 Marko pravi: »Izjemno sem zadovoljen, da sem se uspel vrniti po hujših zdravstvenih težavah na Dirki preko Amerike 2017 in da sem dokazal, da se še vedno lahko kosam z mlajšimi od mene. Posebej z rekordom sem izredno zadovoljen, s tem bom za vedno zapisan v anale RAAMa. Zmaga mi veliko pomeni in je dobra popotnica za nadaljevanje sezone ter za naslednje leto, ko imam v načrtu nekaj morda še težjega kot je Dirka preko Amerike.«

Rezultati skupno:

  1. Christoph Strasser (Avstrija) 8 dni 6 ur 16 min
  2. Marko Baloh (Slovenija) 9 dni 16 ur 57 min
  3. Jakob Olsen (Danska) 9 dni 19 ur 00 min

 50-59 let:

  1. Marko Baloh (Slovenija) 9 dni 16 ur 57 min
  2. Alan Bradley (Avstralija) 11 dni 6 ur 31 min
  3. Geoff Brunner (ZDA) 11 dni 16 ur 37 min

 

Prebrano 4040 krat
 

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobnosti na povezavi.

Sprejemam piskotke.