MARKO PRED GLAVNIM CILJEM SEZONE – DIRKO OKOLI ŠVICE OZ. TORTOUR 2014

Ljubljana, 13. avgust 2014 – Slovenski ultra-maratonski kolesar Marko Baloh, se po razočaranju na Dirki okoli Slovenije in nato prepričljivi zmagi na ultra-kolesarski dirki v ZDA Race across the West odpravlja nasproti novemu izzivu. Preko vikenda bo nastopil na Dirki okoli Švice bolj znani pod pomenljivim imenom Tortour. 

Marku bo to četrti posamični nastop na omenjeni dirki, ki je znana kot ena izmed najbolje organiziranih ultra-kolesarskih dirk na svetu in privabi tudi najbolj izbrano konkurenco ultra-kolesarjev. V prvih treh nastopih je Marko dosegel zmago, drugo in četrto mesto, nato pa se je dve leti udeležil dirke kot ambasador dobrodelne akcije in član ekipe Laureus Charity. Letos si je zadal, da se ponovno vrne na dirko v posamični konkurenci in poskusi ponoviti svojo zmago iz leta 2009.

Markova dolgoročna želja je ponovno nastopiti na Dirki okoli Amerike (RAAM), ki pa zahteva ogromna finančna sredstva in je zato zanj nemogoče udeležiti se je vsako leto. V vmesnem času se udeležuje krajših ultra-kolesarskih dirk, s čimer vzdržuje pripravljenost, hkrati pa poskuša opozoriti morebitne sponzorje na svoje rezultate. Letos je na žalost moral odstopiti na domači Dirki okoli Slovenije zaradi padca in pretresa možganov. Naslednji vmesni cilj je bila Dirka preko zahoda oz. Race across the West, ki predstavlja prvih 800 milj legendarne Dirke preko Amerike. Dirko je Marko prepričljivo dobil in dokazal, da se bo ob ponovni udeležbi na RAAM-u lahko enakopravno boril s precej mlajšimi tekmovalci.

Dirka TORTOUR je dolga 1.009km in ima več kot 14.000m višinske razlike. S tem spada ob boku Dirke okoli Slovenije in legendarne Furnace Creek 508 (milj) med najtežje »krajše« ultra-kolesarske dirke na svetu. Dirka se od drugih razlikuje po tem, da vsebuje tudi t.i. prolog, vožnjo na čas v dolžini dobrega kilometra, na kateri se tekmovalci borijo za čimboljši štartni čas. Zmagovalec prologa starta torej kot prvi s četrtka na petek točno ob polnoči, za njim pa po vrstnem redu v razmaku pol minute naslednji tekmovalci. Sama dirka se začne in konča v mestu Schaffhausen, znanem predvsem po izdelovalcu ur, podjetju IWC, ki je tudi glavni sponzor dirke. Prvih 180km poteka po ravnini proti Davosu, nadaljuje se preko petih Alpskih prelazov Lenzerheide, Albula Pass, Fluela Pass, Oberalp Pass in Furka Pass, nato pa se preko gričevja francoskega dela Švice ponovno vrne proti Schaffhausnu. Najboljši tekmovalci porabijo za izziv okoli dan in pol časa in takšen je tudi Markov cilj.

Marko o novem izzivu razmišlja takole: »Po težki zimi zaradi zloma rame, sem se kljub oviram odlično pripravil na Dirko okoli Slovenije, nato pa zaradi padca na spolzki cesti moral odstopiti z vodilnega mesta na dirki po več kot ¾ odpeljane dirke. Razočaranje je bilo seveda veliko, vendar sem se uspel pobrati in na Race across the West dokazal, da še nisem za staro šaro. Čas po omenjeni dirki sem izkoristil in najprej dodobra napolnil baterije na počitnicah z družino, nato pa nadaljeval s pripravami na nadaljevanje sezone. Čutim, da sem pripravljen še precej bolje kot za DOS ali RAW. Glavni konkurenti za zmago naj bi bili Italijan di Felice in Švicar Nyfeler, ki je bil letos tretji na RAAM-u, gotovo pa se bo pojavil še kak do zdaj neznani obraz. Moj cilj je odpeljati svojo dirko, seveda kolikor hitro je le mogoče in če mi uspe doseči čas 36 ur, mislim da jih v konkurenci ni veliko, ki bi bili sposobni tega. Morda z novo zmago le prepričam kakega novega sponzorja v projekt RAAM.«

V četrtek 14.8.2014 ob 15.uri se bo prvi kolesar podal s starta prologa, točno ob polnoči pa zmagovalec prologa prvi starta na pravi, dobrih 1.000km dolgi dirki. Po Markovi napovedi bo okoli 36 ur kasneje znan zmagovalec.



Markov napredek boste lahko spremljali na:
- uradni strani organizatorja www.tortour.com  
- Markovi spletni strani http://www.markobaloh.com/2013/si/
- na njegovi FB strani www.facebook.com/Marko.Baloh.Ultracyclist in
- na Twitterju www.twitter.com/markobaloh.

Prebrano 8819 krat
 

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobnosti na povezavi.

Sprejemam piskotke.